Reklam
Tarih : 2025-07-28 10:09:40

Piramit Menkul: Bu hafta küresel piyasalarda oldukça yoğun bir veri akışı takip edilecek

Piramit Menkul Kıymetler'in raporunda, bu hafta küresel piyasalarda oldukça yoğun bir veri akışının takip edileceği belirtildi.Raporda ayrıca yeni hafta gündemi ve beklentileri şu şekilde aktarıldı:

"Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısının ardından bu hafta Fed’in para politikası toplantısı takip edilecek. Ayrıca, Japonya Merkez Bankası’nın da (BoJ) para politikası toplantısı takip edilecek. ABD ve Euro Bölgesi’nde büyüme ve enflasyon verileri ve tüketici güven endeksleri izlenecek. Dünya genelinde temmuz ayının nihai imalat PMI verileri açıklanacak.

"Küresel piyasalar açısından bu haftanın en önemli gelişmesi Fed’in iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı olacak.

"ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed’e faiz indirimine gitmesi yönünde yaptığı baskıyı artırmasına karşın Banka’nın politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit bırakması beklenmektedir. Politika yapıcılar, faizleri indirmeden önce gümrük tarifelerinin ekonomi üzerindeki etkilerini görmek istediklerinin altı çizmeye devam ediyorlar. Ancak, son dönemde bazı Fed yetkililerinin “bekle-gör” duruşundan uzaklaşmaya başladığı dikkat çekmektedir.

"Fed federal fonlama faizi vadeli kontratlarına göre piyasa ilk faiz indirimini yaklaşık yüzde 62 ihtimalle sıradaki ilk toplantı olan eylül toplantısında beklemektedir. Yıl sonuna kadar yüzde 43 ihtimalle toplam 50bp, yüzde 31 ihtimalle 25bp faiz indirimi beklenmektedir. Dolayısıyla, bu haftaki toplantıda eylül toplantısına ilişkin olası indirim sinyalleri piyasa fiyatlamaları açısından kritik önemde olacaktır.

"Perşembe günü Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikası toplantısının sonuçları takip edilecek. Banka’nın politika faizini yüzde 0,50 seviyesinde sabit bırakması beklenmektedir.

"ABD’de salı günü temmuz ayının Consumer Board Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Tüketici harcamaları için öncü niteliğindeki endeks, haziranda 98,4’ten 93,0’e geriledi; temmuzda 95,9’a yükselmesi beklenmektedir.

"Hafta boyunca ABD’de iş gücü piyasasına ilişkin veriler takip edilecek. Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı’nın temmuz ayı istihdam raporu, resmi rapor öncesinde çarşamba günü ADP Enstitüsü’nün öncü niteliğindeki istihdam raporu yayımlanacak.

"ABD’de tarım dışı istihdam artışı 144 binden haziranda 147 bine yükseldi; temmuzda 108 bine gerilemesi beklenmektedir. İşsizlik oranı yüzde 4,2’den haziranda yüzde 4,1’e geriledi; temmuzda yeniden yüzde 4,2’ye yükselmesi beklenmektedir. Ortalama saatlik kazançlar ise haziranda aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,7 arttı; temmuzda aylık yüzde 0,3 artış beklenmektedir.

"ADP özel sektör istihdamının haziranda 99 bin artması beklenirken 33 bin azaldı; temmuzda 82 bin artması beklenmektedir.

"Salı günü JOLT anketinin sonucu takip edilecek. Son iki aydır artan açık iş sayısı, nisanda 7,40 milyondan mayısta 7,77 milyona yükseldi; haziranda 7,49 milyona gerilemesi beklenmektedir. ABD’de açık iş sayısı 2022’nin ikinci yarısından beri gerilemekte olup pandemi öncesinde 2019’un ilk yarısında görülen seviyelere geriledi.

"Çarşamba günü ABD, Almanya ve Euro Bölgesi’nin nisan-haziran dönemine ilişkin öncü GSYİH verileri açıklanacak.

"ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 küçüldü; ikinci çeyrekte yüzde 2,4 büyüme kaydetmesi beklenmektedir.

"Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde çeyreklik yüzde 0,4 büyürken bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit kaldı; ikinci çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 0,1 küçülmesi, yıllık bazda ise yüzde 0,1 büyümesi beklenmektedir.

"Euro Bölgesi ekonomisi yılın ilk çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,6, yıllık bazda yüzde 1,5 büyüdü; ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre sabit kalması, yıllık bazda ise yüzde 1,2 büyüme kaydetmesi beklenmektedir.

"Geçen hafta açıklanan öncü veriye göre Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi -15,0 beklentisinin üzerinde -14,7 oldu. Bu hafta çarşamba günü nihai veri açıklanacak.

"Haftanın son işlem günü ABD’de Michigan Üniversitesi’nin temmuz ayına ilişkin nihai Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Geçen hafta yayımlanan öncü verilere göre endeks haziranda 60,7 iken temmuzda 61,8’e yükseldi.

"ABD’de perşembe günü Fed’in tercih ettiği tüketici enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi açıklanacak. Mayısta, PCE Fiyat Endeksi aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,3, Fed’in para politikası açısından yakından izlediği çekirdek PCE Fiyat Endeksi aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,7 artmıştı. Haziranda, aylık bazda PCE’nin yüzde 0,3 ve çekirdek PCE’nin yüzde 0,3 artması beklenmektedir.

"Diğer önemli tüketici enflasyonu göstergesi TÜFE tarafında, temmuz ortasında açıklanan verilere göre haziranda, TÜFE aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,7, çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,9 arttı.

"Bu hafta perşembe günü Almanya’nın, cuma günü ise Euro Bölgesi’nin temmuz ayı öncü TÜFE verileri açıklanacak.

"Almanya’da TÜFE haziranda bir önceki aya göre değişmezken yıllık bazda yüzde 2,0 artmıştı; temmuzda aylık yüzde 0,2, yıllık 1,8 artış beklenmektedir.

"Euro Bölgesi’nde haziranda, TÜFE aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,0, çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 2,3 arttı. Temmuzda, yıllık bazda TÜFE’nin yüzde 1,9, çekirdek TÜFE’nin yüzde 2,3 artması beklenmektedir.

"Cuma günü dünya genelinde temmuz ayının nihai imalat PMI verileri açıklanacak. Geçen hafta öncü veriler takip edilmişti.

"İmalat sektörü tarafında; Japonya’da imalat PMI beklenti altında 48,8 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 50,1 idi. Çin’de (Caixin) imalat PMI’nın temmuzda 50,4’ten 50,2’ye gerilemesi beklenmektedir. Çin’de perşembe günü açıklanacak resmi PMI rakamları tarafında; temmuzda imalat PMI’nın 49,7 ile hazirana paralel gelmesi, imalat dışı imalat PMI’nın 50,5’ten 50,3’e gerilemesi beklenmektedir. Almanya’da imalat PMI beklenti altında 49,2 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 49,0 idi. Euro Bölgesi’nde imalat PMI beklenti üzerinde 49,8 olarak gerçekleşti. Haziranda 49,5 idi. İngiltere’de imalat PMI beklenti üzerinde 48,2 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 47,7 idi. ABD’de (S&P Global) imalat PMI beklenti altında 49,5 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 52,9 idi. ABD’de (ISM) imalat PMI temmuzda 49,0’dan 49,5’e yükselmesi beklenmektedir.

"ABD’de ikinci çeyrek bilanço sezonu devam ediyor. Bu hafta Microsoft, Meta Platforms, Apple ve Amazon.com gibi büyük teknoloji şirketlerinin bilançoları öne çıkıyor. Ayrıca, hafta boyunca Procter&Gamble, Mastercard ve Visa, AstraZeneca, Merck gibi küresel şirketlerin finansalları takip edilecek.

"ABD’nin yeni gümrük tarifeleri için verilen son süre olan 31 Temmuz cuma günü öncesinde olası ticaret anlaşmaları ve konuya ilişkin gelişmeler küresel piyasalarda volatiliteyi artırabilir. Aralarında Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Meksika’nın da bulunduğu, ABD’nin majör ticaret ortakları ile gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin dalgalı haber akışı devam etmektedir. Söz konusu ticaret ortakları ile anlaşmaya varılmaması halinde Trump yönetimi tarafından yüzde 30 ve üzeri gümrük vergileri uygulanmaya başlanacak. Çin ile anlaşması yapılması için ise son tarih 12 Ağustos."

Raporda yurt içindeki gündeme ilişkin şunlar paylaşıldı:

"Yurt içinde hareketli veri akışı bu hafta da devam edecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından bu hafta toplantı özeti yayımlanacak. Hafta boyunca, TCMB’nin Sektörel Enflasyon Beklentileri raporu, Ekonomik Güven Endeksi, iş gücü istatistikleri, dış ticaret istatistikleri, turizm istatistikleri, hizmet ÜFE, İSO İmalat PMI ve İTO İstanbul TÜFE verileri takip edilecek.

"Yurt içinde perşembe günü TCMB’nin geçen hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısının özeti takip edilecek.

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini piyasanın medyan beklentisini aşarak 300bp indirimle yüzde 43,0 seviyesine çekti. Faiz koridorunun alt ve üst bantları da 300bp indirimle sırasıyla yüzde 41,50 ve yüzde 46,0 oldu.

"Banka, enflasyon eğilimine ilişkin geçici olması beklenen yükselişi işaret etti ve iç talebin dezenflasyonist etkisinin artabileceği yönünde mesaj verdi. Para politikası duruşuna ilişkin ana mesaj fazla değişmezken sonraki adımların büyüklüğünün verilere bağlı ve toplantı bazında belirleneceği vurgusu güçlendi.

"Karar metninde, enflasyonun ana eğiliminin haziran ayında yatay seyrettiği, temmuzda ise geçici unsurlar nedeniyle artış beklendiği belirtildi. İç talebin dezenflasyonist etkisinin arttığına dikkat çekilirken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının risk oluşturmaya devam ettiği tekrarlandı. Sıkı para politikası duruşunun, talepte dengelenme, TL’de reel değerlenme ve beklentilerdeki düzelme ile dezenflasyon sürecini destekleyeceği vurgulandı.

"Metinde bundan sonraki faiz adımlarının büyüklüğünün enflasyon görünümüne göre, toplantı bazlı ve ihtiyatlı biçimde belirleneceği belirtildi. Kredi ve mevduat piyasalarındaki öngörü dışı gelişmelerde makro ihtiyati önlemlere başvurulabileceği ifade edildi. Politika faizi yüzde 43,0’a çekilirken gecelik borçlanma ve borç verme arasındaki makas korunarak, tüm fonlamanın haftalık repo ihaleleriyle sürdürüleceği bildirildi. Temmuz’daki geçici yükselişin ardından aylık enflasyonun yeniden yüzde 2,0’nin altına gerilemesi ve yıl sonunda TÜFE’nin TCMB’nin yüzde 24,0 olan tahmin patikasına yakın gerçekleşmesi olası olarak öngörüldü.

"TCMB haftanın ilk işlem gününde temmuz ayının Sektörel Enflasyon Beklentileri raporunu yayımlayacak. Haziranda 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri bir önceki aya göre, piyasa katılımcıları için 0,5 puan azalışla yüzde 24,6’e, reel sektör için 1,2 puan azalışla yüzde 39,8 seviyesine, hanehalkı için 6,9 puan azalışla yüzde 53,0 seviyesine gerilemişti.

"Ekonomik güven endeksi mayısta 96,65 iken haziranda yüzde 0,1 artışla 96,71 değerini aldı. TÜİK çarşamba günü temmuz ayı verisini açıklayacak. Temmuzda, alt endeksler tarafında; Tüketici Güven Endeksi haziranda 85,1 iken temmuzda yüzde 1,8 azalışla 83,5 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) 0,5 puan artışla 98,9 oldu. MA hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,8 azalarak 110,0 oldu. MA perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azalarak 107,9 oldu. MA inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,2 artarak 88,8 değerini aldı.

"TÜİK verilerine göre haziranda, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,4, genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 15,4, mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 31,0 oldu. Çarşamba günü haziran verileri açıklanacak.

"Ticaret Bakanlığı’nın öncü verilerine göre haziranda, ihracat yüzde 8,0 artışla 20,54mlr USD, ithalat yüzde 15,3 artışla 28,71mlr USD, dış ticaret açığı yüzde 38,8 artışla 8,17mlr USD oldu. Ocak-haziran döneminde ihracat yüzde 4,1 artışla 131,44mlr USD, ithalat yüzde 7,2 artışla 180,87mlr USD, dış ticaret açığı yüzde 16,3 artışla 49,43mlr TL oldu. TÜİK perşembe günü haziran ayının nihai dış ticaret verilerini yayımlayacak.

"Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) mayısta aylık yüzde 2,37, aralık ayına göre yüzde 21,42, yıllık yüzde 38,16 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 48,65 artış gösterdi. TÜİK perşembe günü haziran verilerini yayımlayacak.

"Kültür ve Turizm Bakanlığı, perşembe günü haziran ayının Turizm İstatistiklerini yayımlayacak. Mayısta, ülkemizi ziyaret eden yabancı turist sayısı yıllık yüzde 1,81 azalışla 5,04 milyon oldu. Yılın ilk beş ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,99 azalışla 15,63 milyon kişi oldu.

"Haftanın son işlem gününde temmuz ayına ilişkin İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu yayımlanacak. Haziranda, imalat PMI 47,2’den 46,7’ye gerileyerek sektördeki daralmanın derinleştiğini işaret etti. Sektörün faaliyet koşullarının Nisan 2024’ten beri bozulma eğiliminde olduğunu gösteren imalat PMI, haziranda son sekiz ayın en düşük değerini almış oldu.

"Rapora göre üretimde Ekim 2024’ten beri en sert daralma yaşanırken yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde yavaşlama belirginleşti. Maliyet enflasyonu yükselirken nihai ürün fiyatlarında artış hız kesti.

"Haftanın son işlem gününde temmuz ayına ilişkin İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) yayımlayacağı İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi yayımlanacak. İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi haziranda aylık yüzde 1,77, yıllık yüzde 44,38, bir önceki yıl sonuna göre yüzde 20,63 arttı."

Piramit Menkul Değerler geçen hafta, küresel hisse senedi piyasalarında karışık bir seyirin hakim olduğunu anımsatırken şu bilgilere yer verdi:

"Asya’da Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 1,03, Tayvan Taiex Endeksi yüzde 0,08 düşerken Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 4,11, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0,54, Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 2,27, Çin CSI300 Endeksi yüzde 1,69 yükseldi. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0,54, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 0,15, İngiltere FTSE100 Endeksi yüzde 1,43 yükselirken Almanya DAX Endeksi yüzde 0,30 düştü. ABD’de ise S&P500 Endeksi yüzde 1,46, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,02, Dow Jones Endeksi yüzde 1,26 değer kazandı.

"Dolar Endeksi (DXY) yüzde 0,80 düşerek 97,674 puandan kapandı. EURUSD paritesi yüzde 1,00 değer kazanarak 1,17408 oldu. USDJPY paritesi yüzde 0,77 düşerek haftayı 147,650 puandan kapadı.

"ABD iki yıllıkların faizi yüzde 3,921, on yıllıklarının faizi yüzde 4,386 olarak gerçekleşti. Ons altın yüzde 0,39 düşerek haftayı 3.337USD’den kapattı. Brent petrol vadelileri yüzde 1,27 düşerek 68,29USD, WTI petrol vadelileri yüzde 2,11 düşerek 65,00USD seviyesinden haftayı tamamladı.

"Dünya genelinde temmuz ayının öncü PMI verileri takip edildi.

"İmalat sektörü tarafında; Japonya’da imalat PMI beklenti altında 48,8 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 50,1 idi. Almanya’da imalat PMI beklenti altında 49,2 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 49,0 idi. Euro Bölgesi’nde imalat PMI beklenti üzerinde 49,8 olarak gerçekleşti. Haziranda 49,5 idi. İngiltere’de imalat PMI beklenti üzerinde 48,2 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 47,7 idi. ABD’de imalat PMI beklenti altında 49,5 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 52,9 idi.

"Hizmetler sektörü tarafında; Japonya’da hizmet PMI 53,5 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 51,7 idi. Almanya’da hizmet PMI beklenti üzerinde 50,1 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 49,7 idi. Euro Bölgesi’nde hizmet PMI beklenti üzerinde 51,2 olarak gerçekleşti. Haziranda 50,5 idi. İngiltere’de hizmet PMI beklenti altında 51,2 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 52,8 idi. ABD’de hizmet PMI beklenti üzerinde 55,2 seviyesinde gerçekleşti. Haziranda 52,9 idi.

"Endeks -2 beklentisinin altında -20 seviyesine gerileyerek üst üste beşinci ay da daralma yaşadı. Endeks geçtiğimiz ay ise -8 seviyesinde idi.

"Avrupa Merkez Bankası (AMB), yaklaşık bir yıldır devam eden faiz indirimlerinin ardından Avrupa'nın ABD ile gelecekteki ticari ilişkilerinin netleşmesini beklemek üzere ara verdi. Banka, politika faizlerini beklentiye paralel olarak sabit bıraktı. Mevcut durumda bankanın faiz oranları ana refinansman faizi yüzde 2,15, mevduat faizi yüzde 2,00 ve marjinal borç verme faizi yüzde 2,40 seviyesinde bulunuyor.

"AMB Başkanı Christine Lagarde yaptığı açıklamada, euro bölgesinin "iyi bir durumda" olduğunu ve hayat pahalılığı krizinin geçmişte kaldığını söyledi.

"Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi -15,0 beklentisinin üzerinde -14,7 olarak açıklandı.

"Yurt içinde Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi yüzde 2,67 değer kazanarak 10.642 puandan, BIST30 Endeksi yüzde 2,47 yükselişle 11.818 puandan haftayı kapattı. Banka Endeksi yüzde 0,70, Sınai Endeks yüzde 3,11 yükseldi. USDTRY kuru 40,52, EURTRY kuru 47,60 seviyesinden haftayı tamamladı. Hazine tahvillerinde; iki yıllıkların faizi haftayı yüzde 36,88’den, on yıllıkların faizi yüzde 29,44’ten kapattı.

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini piyasanın medyan beklentisini aşarak 300bp indirimle yüzde 43,0 seviyesine çekti. Faiz koridorunun alt ve üst bantları da 300bp indirimle sırasıyla yüzde 41,50 ve yüzde 46,0 oldu.

"Banka, enflasyon eğilimine ilişkin geçici olması beklenen yükselişi işaret etti ve iç talebin dezenflasyonist etkisinin artabileceği yönünde mesaj verdi. Para politikası duruşuna ilişkin ana mesaj fazla değişmezken sonraki adımların büyüklüğünün verilere bağlı ve toplantı bazında belirleneceği vurgusu güçlendi.

"Karar metninde, enflasyonun ana eğiliminin haziran ayında yatay seyrettiği, temmuzda ise geçici unsurlar nedeniyle artış beklendiği belirtildi. İç talebin dezenflasyonist etkisinin arttığına dikkat çekilirken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının risk oluşturmaya devam ettiği tekrarlandı. Sıkı para politikası duruşunun, talepte dengelenme, TL’de reel değerlenme ve beklentilerdeki düzelme ile dezenflasyon sürecini destekleyeceği vurgulandı.

"Metinde bundan sonraki faiz adımlarının büyüklüğünün enflasyon görünümüne göre, toplantı bazlı ve ihtiyatlı biçimde belirleneceği belirtildi. Kredi ve mevduat piyasalarındaki öngörü dışı gelişmelerde makro ihtiyati önlemlere başvurulabileceği ifade edildi. Politika faizi yüzde 43,0’a çekilirken gecelik borçlanma ve borç verme arasındaki makas korunarak, tüm fonlamanın haftalık repo ihaleleriyle sürdürüleceği bildirildi. Temmuz’daki geçici yükselişin ardından aylık enflasyonun yeniden yüzde 2,0’nin altına gerilemesi ve yıl sonunda TÜFE’nin TCMB’nin yüzde 24,0 olan tahmin patikasına yakın gerçekleşmesi olası görülmektedir. Son Piyasa Katılımcıları Anketi, faiz indirimlerinin devam edeceği ve yıl sonu politika faizinin yüzde 36,0 olacağı yönünde beklenti yansıtmaktadır.

"TCMB’nin reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan katılımcılar ile yaptığı ankete göre temmuz ayında piyasanın yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 29,86’dan yüzde 29,66’ya, 12 aylık TÜFE beklentisi yüzde 24,56’dan yüzde 23,39’ya geriledi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 17,35’ten yüzde 17,08’e geriledi.

"Anket katılımcılarının cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 46,21’den yüzde 43,31’e gerilerken gelecek PPK toplantısı için politika faizi beklentisi yüzde 43,29 oldu.

"Döviz kuru tarafında, piyasanın yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 43,57’den 43,72’ye, 12 aylık beklenti 47,04’ten 47,70’e yükseldi.

"Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi haziranda 85,1 iken temmuzda yüzde 1,8 azalışla 83,5 oldu.

"Temmuz ayında mevsim etkilerinden arındırılarak ölçülen hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,8, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,5 gerilerken inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,2 yükseldi.

"Haftanın son işlem gününde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Moody’s’in Türkiye kredi notu değerlendirmeleri yayımlandı.

"Fitch Ratings, piyasa beklentisine paralel olarak, Türkiye’nin kredi notunu “BB-“, görünümünü “durağan” olarak teyit etti. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu en son geçen yıl eylül ayında "B+"dan "BB-"ye yükseltirken görünümü "pozitif"ten "durağan"a çekmişti. Fitch’in not skalasına göre “BB-“, yatırım yapılabilir düzeyin üç kademe altında, “spekülatif” kategorisinde bulunuyor.

"Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B1"den "Ba3"e yükseltirken not görünümünü "durağan"a çevirdi. ForInvest Haber’in anketine göre piyasanın beklentisi Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu “B1”, görünümün ise “pozitif” olarak korunacağı yönündeydi. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu en son geçen yıl temmuzda "B3"ten "B1"e yükseltirken görünümünü ise "pozitif" olarak korumuştu. Moody’s’in not skalasına göre “Ba3“, yatırım yapılabilir düzeyin üç kademe altında, “spekülatif” kategorisinde bulunuyor.

"Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) yayımladığı verilere göre merkezi yönetim borç stoku haziran sonu itibarıyla 11,46trln TL olarak gerçekleşti. Borç stokunun 5,30trln TL kısmı TL cinsi, 6,15trln TL kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu.

"TÜİK’in yayımladığı verilere göre YD-ÜFE haziranda aylık yüzde 3,42, aralık ayına göre yüzde 19,77, yıllık yüzde 28,38 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,17 arttı.

"Tarım-GFE mayısta aylık yüzde 2,15, aralık ayına göre yüzde 14,99, yıllık yüzde 31,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 33,11 arttı." 

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 nigdeajans.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.